υποχρεώσεις νονού

Βάπτιση: Υποχρεώσεις νονού/νονάς

Ώρα να γίνετε νονοί. Είστε έτοιμοι; Γνωρίζετε τί πρέπει να αγοράσετε; Ξεκινήστε εγκαίρως την εξόρμηση μόνοι ή με τη μαμά του μωρού. Το ύφος και η διακόσμηση που σας αρέσει θα σας βοηθήσει στην επιλογή για το σετ βάπτισης.

• Κουτί Bάπτισης: Ο νονός / νονά αγοράζει το κουτί που θα μπουν μέσα όλα τα βαπτιστικά (ρουχαλάκια και αξεσουάρ). Είναι διακοσμημένο στο ύφος και θέμα που έχετε επιλέξει. Επίσης μπορεί να είναι κάτι διαφορετικό όπως τσάντα, μπαουλάκι κ.α.

• Λαμπάδα Bάπτισης. Ο νονός /νονά φροντίζει για τη λαμπάδα της βάπτισης.

• Μαρτυρικά. Τα μαρτυρικά είναι η απόδειξη ότι παρεστήκαμε στη βάπτιση του μωρού και πάντα έχουν πάνω ένα σταυρουδάκι. Υπάρχουν πάρα πολλές ιδέες για μαρτυρικά βάπτισης (βραχιόλι, κορδελάκι, κουμπί, μαξιλαράκι κ.α.) καθώς και υλικά για μαρτυρικά ώστε να φτιάξετε υπέροχα και οικονομικά μαρτυρικά. Τοποθετήστε τα μαρτυρικά σε ένα κουτί μαρτυρικών διακοσμημένο στο ίδιο ύφος.

• Κεράκια για την κολυμπήθρα. Είναι τρία λεπτά κεράκια που μπαίνουν στην κολυμπήθρα και διακοσμούνται με κορδελάκια και στολιδάκια στα χρώματα και το θέμα της διακόσμησης. Συνήθως είναι το μοναδικό στολίδι της κολυμπήθρας.

• Μπουκάλι για λάδι. Οι νονοί έχουν την υποχρέωση να φέρουν το λάδι (έξτρα παρθένο ελαιόλαδο) με το οποίο θα αλείψουν το μωράκι παντού κατά τη διάρκεια της βάπτισης.

• Σαπουνάκι. Πλένουν τα χέρια τους μετά τη βάπτιση ο παπάς και οι νονοί.

• Σταυρός: Μια από τις πιο σημαντικές υποχρεώσεις νονού είναι ο βαπτιστικός σταυρός. Ο σταυρός είναι το πιο σημαντικό στοιχείο της βάπτισης. Του αγοριού είναι σχεδόν πάντα απλός, ενώ των κοριτσιών συνηθίζεται να υπάρχουν πολύτιμες πέτρες.

• Βαπτιστικά: Είναι τα ρουχαλάκια που θα φορέσει το μωρό μετά τη βάπτιση. Απαραίτητα αξεσουάρ τα παπουτσάκια (+ καλτσάκια), και το καπέλο.

• Λαδόπανα. Πρόκειται για ένα σετ ασπρόρουχα που περιλαμβάνει βρακάκι, φανελάκι και σκουφάκι για το μωρό, καθώς και δύο πετσέτες, μία μεγάλη πετσέτα για το μωρό και μία πετσέτα για τα χέρια.

• Ναός. Οι νονοί αναλαμβάνουν τα έξοδα της εκκλησίας. Πριν την ημέρα του μυστηρίου θα πρέπει να έχετε συγκεντρώσει και παραδώσει στον ιερέα όλα τα έγγραφα που θα σας ζητήσει (πιστοποιητικό βάπτισης κ.α.). Ο Νονός για να βαπτίσει πρέπει να είναι και ο ίδιος Χριστιανός Ορθόδοξος (αντίστοιχα και η Νονά).

Και μην ξεχνάτε: Ο νονός είναι ένας από τους πιο βασικούς ανθρώπους στη ζωή του παιδιού. Οι «υποχρεώσεις νονού» δε σταματούν ποτέ. Η πραγματική υποχρέωση όμως που αναλαμβάνει είναι να βρίσκεται πάντα κοντά στο παιδί.

Πάντα άξιοι!

[print_link]