έθιμα γάμου στην Ελλάδα

10+1 Έθιμα Γάμου στην Ελλάδα

Η μέρα του γάμου είναι από τις πιο σημαντικές στιγμές για ένα ζευγάρι που οι αναμνήσεις θα τους συντροφεύουν για μια ζωή. Σε μια χώρα σαν την δική μας τα έθιμα περί γάμου είναι πολλά και με διάφορους τρόπους δηλώνουν το χαρμόσυνο γεγονός. Πέρα από τα πάρτυ πριν τον γάμο υπάρχουν πολλά έθιμα γάμου στην Ελλάδα που μπορεί να ξέρεις ή και όχι! Είμαστε εδώ για να σου παρουσιάσουμε μερικά που ίσως τηρήσεις και εσύ στο δικό σου γάμο

Το νυφικό κρεβάτι

Ένα από τα έθιμα γάμου στην Ελλάδα είναι το νυφικό κρεβάτι. Σε πολλά νησιά και σε κάποιες επαρχίες ακόμα διατηρείται ενώ στους πιο μοντέρνους γάμους τείνει να εκλείψει. Δύο μέρες πριν το γάμο συγγενείς και φίλοι μαζεύονται στο σπίτι των μελλόνυμφων και στρώνουν το κρεβάτι με λευκά σεντόνια. Έπειτα ξαπλώνουν πάνω ανύπαντρες κοπέλες ή παιδάκια που παρευρίσκονται ως ένδειξη  γονιμότητας. Στα έθιμα γάμου κρεβάτι ξεστρώνεται από τον γαμπρό τρεις φορές γεγονός που σημαίνει ότι όλες οι αναποδιές και τα προβλήματα θα λυθούν στη ζωή του ζευγαριού. Οι παρευρισκόμενοι πετάνε χρήματα πάνω σε συνδυασμό με κουφέτα και ρύζι, συμβολίζοντας έτσι την ευμάρεια, την καλή ζωή και την ευτυχία.

Το νυφικό κρεβάτι

Ο πρόγαμος στην Κρήτη

Ο πρόγαμος είναι από τα έθιμα γάμου στη Κρήτη και διατηρείται ακόμα σαν θεσμός. Μαζεύονται φίλοι και συγγενείς του ζευγαριού και σε ένα μεγάλο γλέντι γιορτάζουν τον γάμο μερικές μέρες πριν. Φυσικά πάντα υπάρχει ζωντανή μουσική, πολλά εδέσματα και άφθονο κρασί.

Ο πρόγαμος στη Κρήτη

Το ξύρισμα του γαμπρού

Ένα από τα έθιμα γάμου στην Ελλάδα είναι και το ξύρισμα του γαμπρού. Καθ’ όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας μαζεύονται στο σπίτι του γαμπρού οι “κολλητοί” του για να τον ξυρίσουν και να τον ντύσουν για την εκκλησία.

Το ξύρισμα του γαμπρού

Χρήματα στο παπούτσι

Ενόσω ο γαμπρός ετοιμάζεται, στο σπίτι της νύφης τηρείται ένα άλλο έθιμο και σχετίζεται με τα έθιμα γάμου κουμπάρου. Μαζεύονται οι φίλοι του γαμπρού και ο κουμπάρος για να βάλουν τα παπούτσια στη νύφη λίγο πριν φύγει για το γάμο. Η νύφη μάλιστα προφασίζεται ότι τα παπούτσια τελικά είναι μεγάλα και οι άντρες της βάζουν στους πάτους των παπουτσιών χρήματα.

Χρήματα στο παπούτσι

Η προίκα

Ήδη από τα έθιμα γάμου στην αρχαία Ελλάδα οι μητέρες της νύφης συνήθιζαν να φτιάχνουν την προίκα για τις κόρες τους. Αυτή περιλαμβάνει λευκά είδη, ρούχα, εσώρουχα, σκεύη κουζίνας και διακοσμητικά. Ωστόσο πλέον αυτό το έθιμο τείνει να εκλείψει.

Τα ονόματα στα παπούτσια της νύφης

Λίγο πριν βάλει η νύφη τα νυφικά της παπούτσια γράφει στις σόλες τους τα ονόματα όσων κοριτσιών είναι ακόμα ανύπαντρα. Όποια από τα ονόματα σβηστούν μέχρι το τέλος της βραδιάς  είναι εκείνες που θα είναι οι επόμενες να παντρευτούν. Ο πατέρας της νύφης είναι αυτός που θα της φορέσει το δεξί παπούτσι.

Τα ονόματα στις σόλες των παπουτσιών της νύφης

Το γλυκό της πεθεράς: Μέλι με καρύδια

Μετά το πέρας του μυστηρίου οι μητέρες του ζευγαριού πρέπει να τους περιμένουν στο σπίτι ή στο τραπέζι δεξίωσης και να τους δώσουν να φάνε μέλι με καρύδια. Τα καρύδια επειδή σπάνε σε τέσσερα μέρη συμβολίζουν τη νύφη, το γαμπρό και τις δυο οικογένειες.

Το γλυκό της πεθεράς Μέλι με καρύδια

Τα στέφανα στη Μακεδονία

Στα έθιμα γάμου στην Μακεδονία συνηθιζόταν αντί για στέφανα γάμου ο κουμπάρος να  σκεπάζει τα κεφάλια του ζευγαριού με ένα μεταξωτό μαντήλι και να κρατάει από δύο αναμμένα κεριά. Ένα για τον καθένα τους, για να φωτιστούν οι νεόνυμφοι.

Έθιμα γάμου στην Ελλάδα τα στέφανα στη Μακεδονία

Μεταφορά του γαμπρού στην εκκλησία

Ένα από τα έθιμα γάμου στις Κυκλάδες αλλά και σε άλλα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου είναι η άφιξη του γαμπρού στην εκκλησία. Μαζί με συγγενείς και φίλους και φυσικά με συνοδεία μουσικών οργάνων όπως βιολί, λύρα, κλαρίνο, ούτι κ.α. ξεκινούν από το σπίτι. Τραγουδάνε παραδοσιακά τραγούδια κατευθυνόμενοι προς την εκκλησία. Μάλιστα στα παλιά τα χρόνια είθισται ο κουμπάρος καθ’όλη την διάρκεια της διαδρομής να κρατάει ένα δίσκο μέσα στον οποίο υπήρχαν τα στέφανα με κουφέτα.

Μεταφορά του γαμπρού στην εκκλησία

Τα κουφέτα στην τσέπη του γαμπρού

Λίγο πριν το μυστήριο συνηθίζεται να βάζουν στις τσέπες του γαμπρού  κουφέτα. Τα κουφέτα αυτά μοιράζονται στις ανύπαντρες κοπέλες μετά το γάμο. Λέγεται πως αν τα βάλεις κάτω από το μαξιλάρι σου, θα ονειρευτείς τον άντρα που θα παντρευτείς. Αυτό εναλλακτικά τηρείται και με τα κουφέτα από το σετ γάμου: τον δίσκο με την καράφες, τα ποτήρια και τα στέφανα γάμου.

Τα κουφέτα στην τσέπη του γαμπρού - έθιμα γάμου στην Ελλάδα

Η αργοπορία της νύφης στην εκκλησία

Αυτό το έθιμο το ξέρουμε όλοι και είναι ένα από τα πιο κλασικά σε ένα γάμο. Η νύφη οφείλει να στήσει το γαμπρό στην εκκλησία. Όποια και να είναι η μεταφορά της νύφης στην εκκλησία πρέπει να κάνει τρεις και τέσσερις γύρες προτού ανέβει τα σκαλιά της εκκλησίας, για να παιδέψει το γαμπρό!

Η αργοπορία της νύφης στην εκκλησία - έθιμα γάμου στην Ελλάδα

Αυτά ήταν μόνο μερικά από τα έθιμα που διαδραματίζονται διαχρονικά στην χώρα μας, διατηρώντας την παράδοση. Δίνουν μια γλυκιά, χαρμόσυνη και πολλές φορές αστεία χροιά στο γάμο, για αυτό και αξίζει να τα διατηρούμε!

[print_link]