diy martyrika idees 2018 - eldeco

Μαρτυρικά βάπτισης: Ιδέες και Συμβουλές για την κατασκευή

Τα μαρτυρικά είναι ένα απαραίτητο στοιχείο σε κάθε βάπτιση. Ανήκουν στις υποχρεώσεις των νονών και αγοράζονται ή φτιάχνονται από εκείνους. Τα μαρτυρικά συμβολίζουν την επιθυμία του ανάδοχου να γίνουν όλοι οι καλεσμένοι μάρτυρες στη βάπτιση. Φορώντας ένας καλεσμένος το μαρτυρικό επικυρώνει την παρουσία και συμμετοχή του στο μυστήριο και συγχρόνως επιβεβαιώνει την είσοδο του μωρού στη χριστιανική θρησκεία.

Τα μαρτυρικά είχαν παλιότερα πάνω τους ένα σταυρό και μια μικρή εικονίτσα της Παναγιάς, δεμένα με κορδελίτσα και καρφίτσα για να καρφιτσωθούν στο πέτο. Σήμερα, έχουμε ξεφύγει πια από τα κλασικά και υπάρχουν πολλές πρωτότυπες ιδέες για μαρτυρικά μεταξύ των οποίων:

Μαρτυρικά Βραχιόλια

Τα μαρτυρικά βάπτισης μπορεί να είναι φτιαγμένα ως βραχιολάκια. Παραλλαγή του βραχιολιού γίνεται και με χοντρό κορδόνι και θυμίζει κομποσχοίνι. Είναι μια πολύ ωραία ιδέα, καθώς οι καλεσμένοι το φοράνε εύκολα και το κρατάνε ως αναμνηστικό δώρο.

diy-martyrika-vraxiolia-eldeco

Μαρτυρικά κολιέ ή δαχτυλίδια

Το μαρτυρικό κολιέ είναι μια πολύ πρωτότυπη ιδέα για μαρτυρικά που δε το βλέπουμε συχνά. Φοριέται εξίσου εύκολα με το βραχιόλι και μπορείτε να το φτιάξετε σε διάφορα χρώματα ή σχέδια ανάλογα με το θέμα της βάπτισης. Το ίδιο και το δαχτυλίδι. Αποτελεί μια υπέροχη ιδέα για μαρτυρικά, κυρίως για τις κυρίες. Είναι πολύ εύκολο στην κατασκευή καθώς χρειάζεστε μόνο μια κορδέλα και ένα σταυρουδάκι.

martyrika kolie_martyrika daxtilidi_diy

Μαρτυρικά μπεγλέρι

Είναι μια εξίσου όμορφη ιδέα για μαρτυρικά που ταιριάζει τέλεια σε vintage βάπτιση αγοριού. Διαλέξτε χάντρες στα βασικά χρώματα της βάπτισης και κολλήστε το σταυρό με ένα φιογκάκι. Ιδανικό αναμνηστικό δώρο για τους κύριους!

Μαρτυρικά για το πέτο με παραμάνα

Αποτελεί μια από τις πιο κλασικές ιδέες για μαρτυρικά. Αποφεύγοντας την καρφίτσα που «τσίμπαγε» ή έπεφτε και χανόταν εύκολα, το μαρτυρικό έχει τώρα μια παραμάνα για περισσότερη σιγουριά.

diy-martyrika-klasika-peto-eldeco

Τι είναι όμως απαραίτητο στο μαρτυρικό, τι πρέπει να προσέξουμε όταν το φτιάχνουμε και ποια είναι τα «βασικά υλικά για μαρτυρικά» ;

  • Σταυρός ή σταυρουδάκι

Οπωσδήποτε πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ένα σταυρό, που συμβολίζει το μυστήριο και ουσιαστικά καθορίζει την ύπαρξη του μαρτυρικού. Υπάρχουν μεταλλικά, ξύλινα σταυρουδάκια από φίλντισι, σμάλτο κ.α.

  • Ματάκι

Το ματάκι δεν είναι απαραίτητο αλλά είναι κάτι όμορφο καθώς συμβολίζει την ευχή για καλοτυχία του παιδιού αλλά και των καλεσμένων. Μπορείτε να βάλετε σε βάπτιση αγοριού το γνωστό ματάκι σε μπλε που όλοι ξέρουμε και σε βάπτιση κοριτσιού το ροζ.

Στα υλικά για μαρτυρικά ανήκουν επίσης και τα εξής

  • Κορδόνια και κορδέλες
  • Μονογράμματα (πολύ μικρά, μεταλλικά)
  • Χάντρες (γυάλινες, ξύλινες, ακρυλικές κλπ)
  • Φούντες
  • Μικρά διακοσμητικά ξύλινα ή μεταλλικά στοιχεία (συνήθως στο θέμα της βάπτισης ή/και στα χρώματα των βαπτιστικών)
  • Πέτρες σβαρόφσκι και αυτοκόλλητα διαμαντάκια σε χρώματα
  • Παραμάνα
  • Άλλα αξεσουάρ (κουμπάκια, φτερά, πέρλες κ.α.)

Μικρές συμβουλές για την κατασκευή των μαρτυρικών

  • Φτιάξτε πρώτα ένα-δύο τεμάχια για πρόβα και για να έχετε μπροστά σας το «δείγμα». Μετά εργαστείτε μεθοδικά. Υπολογίστε τα εκατοστά και κόψτε πρώτα όλες τις κορδέλες και τα κορδόνια να τα έχετε έτοιμα. Ξεχωρίστε τα διακοσμητικά για κάθε μαρτυρικό. Οργανώστε τα κολλήματα με σιλικόνη, αν υπάρχουν. Κολλήστε τα στοιχεία να είναι έτοιμα. Και στο τέλος κάντε το τελικό μοντάρισμα. Να φτιάχνετε πολλά μαρτυρικά σε κάθε βήμα. Διαφορετικά, αν προσπαθήσετε να τα κατασκευάσετε ένα-ένα από την αρχή μέχρι το τέλος, θα σας πάρει περισσότερο χρόνο.
  • Φτιάξτε μερικά παραπάνω μαρτυρικά από όσα υπολογίζετε. Συνήθως δεν μετράμε τα παιδιά των καλεσμένων και μας τελειώνουν τα μαρτυρικά χωρίς να έχουν πάρει όλοι.
  • Είναι έθιμο τα μαρτυρικά να μοιράζονται στους καλεσμένους κατά τη διάρκεια του μυστηρίου από μικρά κορίτσια. Ενημερώστε τα κοριτσάκια αυτά από πριν και εξηγήστε τους τι πρέπει να κάνουν. Συνήθως τα παιδιά δεν έχουν αίσθηση του χώρου και του πλήθους και χρειάζονται κάποιον πιο μεγάλο να τα κατευθύνει και να τα καθοδηγήσει. Ζητήστε από κάποιο συγγενικό πρόσωπο να σας βοηθήσει με αυτήν την εκκρεμότητα. Δεν είναι λίγες οι φορές που μέσα στο χαμό της βάπτισης τα μαρτυρικά ξεχνιούνται να μοιραστούν ή μοιράζονται στους μισούς.
  • Το μαρτυρικό δεν χρειάζεται να είναι υπερβολικά φορτωμένο με πολλά πράγματα. Επιλέξτε συγκεκριμένα στοιχεία και δημιουργήστε ένα «κοσμηματάκι», κάτι όμορφο, πρωτότυπο και διακριτικό που θα μείνει ως αναμνηστικό σε όλους.
[print_link]