υποχρεώσεις του νονού και της νονάς το Πάσχα

Οδηγός για νονούς: Οι υποχρεώσεις του νονού και της νονάς το Πάσχα

Το Πάσχα πλησιάζει επικίνδυνα. Ήδη αρχίσαμε τις σκέψεις για υπέροχα πασχαλινά δώρα που θέλουμε να κάνουμε σε εορτάζοντες και φίλους. Την τιμητική τους όμως έχουν τα βαφτιστήρια μας! Το Πάσχα είναι η ανοιξιάτικη γιορτή που περιμένουν και άλλη μια ευκαιρία να δημιουργήσουμε για αυτά υπέροχες αναμνήσεις. Για δείτε λοιπόν ποιες είναι οι υποχρεώσεις του νονού και της νονάς το Πάσχα.

Τι φέρνει ο νονός και η νονά το Πάσχα;

Πρώτα απ’ όλα οι νονοί το Πάσχα φέρνουν την πασχαλινή λαμπάδα για το βράδυ της Ανάστασης. Η λαμπάδα είναι διακοσμημένη ανάλογα με το φύλο και την ηλικία του παιδιού. Μπορεί να έχει ένα διακοσμητικό στοιχείο, το οποίο το παιδί αγαπάει πολύ (π.χ. έναν ήρωα κόμικ, το αγαπημένο του παιχνίδι κ.α.). Η πασχαλινή λαμπάδα μπορεί να έχει επίσης κάποιο αντικείμενο που θα μείνει στο παιδί (π.χ. ένα μπρελόκ – χρηστικό για τα κλειδιά του, μια ονειροπαγίδα – διακοσμητικό για το δωμάτιό του, κλπ).

Σε εμάς θα βρείτε υπέροχα υλικά για πασχαλινές λαμπάδες για να δημιουργήσετε τη δική σας χειροποίητη πασχαλινή λαμπάδα για το βαφτιστήρι σας, μια λαμπάδα που δε θα υπάρχει πουθενά. Πρωτοτυπήστε βάζοντας τη λαμπάδα σε ένα όμορφο κυλινδρικό κουτί διακοσμημένο στο ίδιο θέμα. Το βαφτιστήρι σας μπορεί μετά να το χρησιμοποιήσει ως αποθηκευτικό χώρο. Δείτε πολλές μοναδικές ιδέες για diy πασχαλινές λαμπάδες εδώ.

Το επόμενο που φέρνουν οι νονοί είναι το σοκολατένιο αυγό! Μια ωραία ιδέα για να ξεφύγετε από το κλασικό αυγό είναι να προτιμήσετε σοκολατένια αυγουλάκια ή πασχαλίτσες, τα οποία θα προσφέρετε σε ένα πασχαλινό τσόχινο τσαντάκι ή σε ένα εορταστικό πουγκί λινάτσας. Ειδικά τα μικρότερα παιδιά θα τα ευχαριστηθούν πολύ περισσότερο.

Παραδοσιακά, οι νονοί φέρνουν και ένα τσουρέκι.

Από κει και πέρα, η συνήθεια είναι να πηγαίνουν οι νονοί το Πάσχα καινούρια παπουτσάκια στα βαφτιστήρια. Ελάτε σε συνεννόηση με τη μαμά για το νούμερο ή ακόμα καλύτερα πηγαίνετε για ψώνια μαζί με το παιδί. Πάντως, το έθιμο των παπουτσιών δεν είναι τόσο αυστηρό. Συννενοηθείτε με την κουμπάρα σας μήπως προτιμάει ένα καλό ρουχαλάκι για την Ανάσταση ή κάποιο παιχνίδι, αντί των παπουτσιών.

Τι συμβολίζουν τα πασχαλινά δώρα του νονού;

Τώρα που μάθατε τις υποχρεώσεις σας ως νονοί, καλό είναι να ξέρετε και τι συμβολίζουν τα δώρα που πηγαίνετε αυτές τις μέρες στα βαφτιστήρια σας.

Η πασχαλινή λαμπάδα συμβολίζει την Ανάσταση, την πίστη και την προσευχή, τη νίκη του φωτός απέναντι στο σκοτάδι. Ανάβει το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου με το Άγιο Φως που έρχεται από τον τάφο του Χριστού.

Το πασχαλινό αυγό συμβολίζει τη ζωή εν τάφω του Χριστού και την πορεία προς την Ανάστασή Του, όπως όταν ένα πουλάκι γεννιέται από το αυγό. Σχετίζεται επίσης με την άνοιξη, την αναγέννηση της φύσης και τη γονιμότητα.

Το τσουρέκι είναι ο άρτος της ζωής όπως τον δίδαξε ο Χριστός. Κάθε Μεγάλη Πέμπτη όλες οι γυναίκες έφτιαχναν και φτιάχνουν τα πασχαλινά κουλούρια και τα τσουρέκια συμβολίζοντας έτσι την ανάσταση του Χριστού, καθώς το αλεύρι ζωντανεύει και μεταμορφώνεται σε ψωμί. Συνήθως το τσουρέκι έχει στο κέντρο του ένα κόκκινο αυγό που συμβολίζει το αίμα του Χριστού.

Τώρα είστε έτοιμοι! Καλό Πάσχα!

 

[print_link]