5+1 ελληνικά χριστουγεννιάτικα έθιμα που δεν ήξερες

Μπορεί να μη το ξέρατε, αλλά η κλασική χριστουγεννιάτικη διακόσμηση, ο στολισμός των δέντρων και πολλά από όσα κάνουμε κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα, όπως η ανταλλαγή χριστουγεννιάτικων δώρων, δεν αποτελούν ελληνικά έθιμα. Η ελληνική παράδοση έχει μια πληθώρα από χριστουγεννιάτικα ήθη και έθιμα. Πολλά από αυτά αν και δεν είναι ευρέως γνωστά έχουν εξίσου το γιορτινό κλίμα και την αίγλη από χρόνια περασμένα. Ψάξαμε, λοιπόν, και σας παρουσιάζουμε μερικά ελληνικά χριστουγεννιάτικα έθιμα ανά την επικράτεια.

  1. Κρήτη – Χριστουγεννιάτικο ψωμί

Στη Κρήτη έχουν σαν έθιμο τα Χριστούγεννα να φτιάχνουν το χριστουγεννιάτικο ψωμί.  Το ζύμωμα είναι ολόκληρη ιεροτελεστία και οι νοικοκυρές χρησιμοποιούν τα καλύτερα υλικά. Αρχικά, με τη μισή ζύμη φτιάχνουν μια κουλούρα και με την υπόλοιπη ένα σταυρό πάνω της. Επίσης για στολισμό χαράζουν με μαχαίρι λουλούδια, αστέρια, πουλιά κ. ο. κ. Συνήθως το χριστουγεννιάτικο ψωμί το κόβει ο νοικοκύρης του σπιτιού ανήμερα των Χριστουγέννων και το μοιράζει σε όλη την οικογένεια.

ελληνικα χριστουγεννιατικα εθιμα φαγητα2

  1. Δράμα – Μωμόγεροι

Στα ελληνικά χριστουγεννιάτικα έθιμα ανήκουν και οι Μωμόγεροι της Δράμας. Αυτό το έθιμο έχει ποντιακές καταβολές και η λέξη προέρχεται από τις λέξεις μίμος και γέρος. Ομάδες ατόμων ντυμένοι με προβιές ζώων και μάσκες γυρνάνε το χωριό καθ’ όλη την διάρκεια του δεκαημέρου και μάλιστα υπόκεινται σε ένα δρώμενο όπου ομάδες μωμόγερων οφείλουν να δώσουν μάχη όπου μία ομάδα θα δείξει υποταγή στην άλλη.

  1. Μακεδονία – Χριστόξυλο

Στις χριστουγεννιάτικες παραδόσεις της Μακεδονίας έγκειται και το χριστόξυλο. Ο νοικοκύρης του σπιτιού διαλέγει το πιο γερό και όμορφο κλαρί όπου θα καίει ολόκληρο το δεκαήμερο των εορτών στο τζάκι του σπιτιού.  Την παραμονή των Χριστουγέννων ο νοικοκύρης ανάβει την καινούργια φωτιά ενώ είναι μαζεμένη ολόκληρη η οικογένεια. Η λαϊκή παράδοση λέει ότι όσο καίει το χριστόξυλο ζεσταίνεται ο Χριστός στην Βηθλέεμ.

χριστοξυλο - ελληνικα χριστουγεννιατικα εθιμα

  1. Πέλλα – Κολίντα Μπάμπω

Στα χριστουγεννιάτικα έθιμα της Ελλάδος ανήκει και η Κολίντα Μπάμπω. Το βράδυ της προπαραμονής των Χριστουγέννων οι κάτοικοι ανάβουν φωτιές και φωνάζουν «Κολίντα Μπάμπω» δηλαδή, «Σφάζουν, γιαγιά». Πρόκειται για ένα έθιμο που έχει να κάνει με την σφαγή των αρσενικών νηπίων από τον Ηρώδη. Η φωτιά ενημερώνει τους κατοίκους να προφυλαχτούν από αυτό και από τα κακά της επερχόμενης χρονιάς.

  1. Θεσσαλία – Το τάισμα της βρύσης

Ένα ακόμα έθιμο από τα ελληνικά χριστουγεννιάτικα έθιμα είναι και το τάισμα της βρύσης. Σύμφωνα με την παράδοση οι κοπέλες, την παραμονή των Χριστουγέννων πάνε να κλέψουν το άκραντα- αμίλητο νερό από την βρύση. Στην διαδρομή αλείφουν τις βρύσες με βούτυρο και μέλι με την ευχή την ίδια προκοπή να έχει το σπιτικό τους όπως τρέχει και το γάργαρο νερό. Όποια φτάσει πρώτη στην πηγή είναι η πιο τυχερή ολόκληρο τον χρόνο. Στη συνέχεια παίρνει άκραντο νερό και για το σπίτι.

  1. Πελοπόννησος – Μανιάτικα λαλάγκια

Ένα από τα ελληνικά έθιμα Χριστουγέννων είναι και τα μανιάτικα λαλάγκια. Οι γυναίκες και τα κορίτσια του σπιτιού πλάθουν το έτοιμο ζυμάρι σε χοντρό μακαρόνι, τις τηγανίδες, και το διπλώνουν τεχνικά στα τέσσερα, έπειτα τα τηγανίζουν.  Η πρώτη τηγανίδα, μεγάλη και στρογγυλή με σταυρό στη μέση είναι του Χριστού, η δεύτερη του σπιτιού κ.λ.π.

ελληνικα χριστουγεννιατικα εθιμα φαγητα1

Φυσικά αυτά είναι μόνο λίγα από τα χριστουγεννιάτικα ήθη και έθιμα της χώρας μας. Προσπαθήστε λοιπόν, πέρα απ’το να φτιάξετε υπέροχα γούρια, να κάνετε και κάτι διαφορετικό. Φτιάξτε και εσείς λαλάγκια, χριστόψωμα ή προσπαθήστε να επισκεφτείτε τους τόπους της χώρας μας για να δείτε από κοντά παραδόσεις που δε γνωρίζατε. Είναι σημαντικό να τα αναβιώνουμε κάθε χρόνο για να διατηρούμε την παράδοσή μας στα πλαίσιο των χριστουγεννιάτικων εορτών.

 

[print_link]