Λίστα οργάνωσης γάμου, ενας οδηγος γαμου για να μπεις σε προγραμμα

Λίστα οργάνωσης γάμου: Όλα όσα πρέπει να ξερεις

Ένας γάμος είναι μια από τις πιο σημαντικές μέρες ενός ζευγαριού αλλά αυτό δε σημαίνει πως δεν μπορεί να μη προκαλέσει άγχος και πανικό. Για αυτό εμείς σου παραθέτουμε μια πλήρη λίστα οργάνωσης γάμου, έναν οδηγό γάμου για να ξεκινήσεις. Μην αγχώνεσαι μελλοντική νυφούλα πάρε χαρτί και μολύβι και φτιάξε την ατζέντα γάμου σου ώστε να μη σου ξεφύγει τίποτα.

12 – 10 μήνες πριν το γάμο

Ημερομηνία γάμου

Το πρώτο πράγμα που ανήκει στην αντζέντα γάμου είναι να ορίσετε την ημερομηνία του γάμου σας. Καλό θα ήταν να υπάρχει μια ευελιξία ως προς τις ημερομηνίες γιατί μπορεί να μην υπάρχει διαθεσιμότητα στην εκκλησία.

Ημερομηνία γάμου

Κλείσιμο εκκλησίας

Ορίσατε την ημερομηνία και τώρα σειρά έχει η εκκλησία. Αν έχεις μια συγκεκριμένη εκκλησία που θέλεις να παντρευτείς πρέπει να κλείσεις από νωρίς την ημερομηνία γιατί μπορεί να μην είναι ελεύθερη αυτή η ημερομηνία που έχεις αποφασίσει. Εναλλακτικά, καλό θα ήταν να επισκεφτείς υποψήφιες εκκλησίες έτσι ώστε και να δεις την διαθεσιμότητα ημερομηνιών αλλά και να ενημερωθείς για την πολιτική που διατηρεί. (πχ Κάποιοι ιερείς είναι ιδιαίτερα αυστηροί με το ντύσιμο).

Κλείσιμο εκκλησίας

Budget γάμου

Βασική θέση στη λίστα οργάνωσης γάμου είναι ο προϋπολογισμός του. Για να μη βρεθείς σε δυσάρεστες εκπλήξεις καλό θα ήταν εξαρχής να υπολογίσεις πόσο περίπου μπορείς να διαθέσεις για το γάμο. Ρώτα και τους γονείς σας αν δύνανται να βοηθήσουν και σε τι εύρος χρόνου ώστε να υπάρχει μια σωστή οργάνωση.

Budget γάμου

Κουμπάροι

Αν δεν το έχεις κάνει ήδη καλό θα ήταν να βρεις και τον / την κουμπάρο / α που θέλεις να σας παντρέψει. Ενημερώστε τους εγκαίρως ώστε να έχουν και εκείνοι ανάλογο χρόνο να προετοιμαστούν και να μην αναρωτιούνται τελευταία στιγμή ποιες είναι οι υποχρεώσεις των κουμπάρων!

Κουμπάροι γάμου

Έρευνα για το χώρο της δεξίωσης

Εξίσου σημαντικό κεφάλαιο στο βιβλίο προετοιμασίας γάμου είναι η δεξίωση του γάμου. Κάνε μια εκτενή έρευνα προτού επιλέξεις τον χώρο που σου ταιριάζει περισσότερο. Ειδικά αν θέλεις να οργανώσεις και να διακοσμήσεις μόνη σου το τραπέζι της δεξίωσης, το χώρο που θα γίνει το γαμήλιο πάρτυ ή θα προτιμούσες μια πιο εναλλακτική δεξίωση γάμου, τότε πρέπει να το ψάξεις αρκετά για να έχεις ένα φαντασμαγορικό αποτέλεσμα.

Έρευνα για το χώρο της δεξίωσης

9 – 8 μήνες πριν τον γάμο

Λίστα καλεσμένων γάμου

Το ημερολόγιο γάμου όλο και πιο μικραίνει. Καιρός να αποφασίσεις με τον αγαπημένο σου αν θέλετε να κάνετε ένα κλειστό ή ανοιχτό γάμο. Ορίστε από κοινού την λίστα με τους καλεσμένους σας για να κινηθείτε και ανάλογα στα οικονομικά σας. Υπάρχουν, μάλιστα, διαδικτυακές φόρμες για λίστα καλεσμένων που θα σας διευκολύνουν περισσότερο.

Λίστα καλεσμένων γάμου

Θέμα γάμου

Αν έχεις πει ότι θα κάνω την οργάνωση γάμου μόνη μου τότε ήρθε η στιγμή να βρεις το θέμα γάμου που σας ταιριάζει. Υπάρχει μια τεράστια γκάμα από ιδέες και χρώματα για DIY διακόσμηση γάμου από την οποία μπορείς να φτιάξεις τη δική σου γαμήλια χρωματική παλέτα.

Θέμα γάμου

Φωτογράφος και Μουσική

Στη λίστα οργάνωσης γάμου συγκαταλέγεται και η έρευνα για το φωτογράφο και τη μουσική του γάμου σου. Ο φωτογράφος θα αποθανατίσει όλες εκείνες τις στιγμές που θα θυμάστε για μια ζωή και η μουσική είναι αυτή που θα ανεβάσει το κέφι στη δεξίωση. Διάλεξε αρχικά αν θέλεις DJ ή κάποια ορχήστρα και συζητήστε μαζί για το είδος μουσικής που επιθυμείς για το γάμο. Για αυτό απαιτείται αρκετή διερεύνηση για να κάνεις τη σωστή επιλογή.

Φωτογράφος , DJ

Διακόσμηση εκκλησίας και ανθοστολισμός

Σειρά στη λίστα υποχρεώσεων γάμου έχει η διακόσμηση εκκλησίας και ο ανθοστολισμός. Σε αυτό το σημείο μπορείς ή να βρεις μόνη σου ό,τι χρειάζεσαι από υλικά για στολισμό εκκλησίας ή να προσλάβεις κάποιον επαγγελματία να στα οργανώσει όπως θες. Όπως και να έχει πρέπει να διευθετήσεις έγκαιρα τόσο τη διακόσμηση της εκκλησίας όσο και τον ανθοστολισμό.

Διακόσμηση εκκλησίας και ανθοστολισμός

Πρόβες νυφικού

Το νυφικό είναι το νούμερο ένα στην αντζέντα γάμου για μια νύφη, γι’ αυτό βγες εγκαίρως στην αγορά για να βρεις το στυλ που σου ταιριάζει αλλά και να ενημερωθείς για τις τιμές που κυμαίνονται. Πάρε τα άτομα που εμπιστεύεσαι τη γνώμη τους και ξεκίνα τις πρόβες νυφικού!

Πρόβες νυφικού

Ταξίδι του μέλιτος

Αν σχεδιάζετε ένα ταξίδι του μέλιτος γιατί να μην το ψάξεις από τώρα; Βρες το μέρος, τη διαμονή και τα εισιτήρια ώστε να γλιτώσεις σίγουρα και αρκετά χρήματα. Αν πάλι μιλάμε για ένα υπερατλαντικό ταξίδι πρέπει να τρέξεις και για χαρτιά όπως η βίζα!

Ταξίδι του μέλιτος

7-6 μήνες πριν τον γάμο

Επιλογή προσκλητηρίων

Δεν μπορούν να λείπουν τα προσκλητήρια γάμου σου από τον πλήρη οδηγό γάμου μας! Μπορείς είτε να κινηθείς σε πιο κλασικές επιλογές π.χ. σε ένα χάρτινο φάκελο είτε να βρεις εναλλακτικούς τρόπους για να ενημερώσεις τους καλεσμένους σου. Αυτό εξαρτάται από εσάς!

Επιλογή προσκλητηρίων

Βέρες γάμου

Το ίδιο ισχύει και για τις βέρες. Εκεί γύρω στους 6 – 7 μήνες πριν το γάμο είναι μια καλή εποχή για να επιλέξεις τις βέρες σας.

Βέρες γάμου

Στέφανα και σετ γάμου

Συνεννοήσου με τη κουμπάρα ή κουμπάρο σου τι budget διαθέτει για το στολισμό, τα στέφανα και το σετ γάμου. Αν εσύ επιθυμείς κάτι πολύ πιο ακριβό από αυτό που μπορεί να διαθέσει, μπορείς να καλύψεις τη διαφορά. Μπορείς επίσης να τσεκάρεις και έτοιμα πακέτα κουμπάρων που προσφέρουν έτοιμες λύσεις πιο οικονομικά.

Στέφανα και σετ γάμου

5 μήνες πριν το γάμο

Κλείσιμο εκκρεμοτήτων

Και κάπου εδώ πρέπει να έχεις κλείσει το χώρο της δεξίωσης, το φωτογράφο και τη μουσική. Αυτό θα σου επιτρέψει να προχωρήσεις περαιτέρω στη λίστα γάμου και να ασχοληθείς με νέα ζητήματα οργάνωσης.

Δοκιμή τούρτας γάμου και μενού

Εφόσον έχεις κλείσει τον χώρο της δεξίωσης σειρά έχει η γευσιγνωσία. Καλός ο χορός και η διασκέδαση αλλά και το φαγητό παίζει σημαντικό ρόλο για τους καλεσμένους σου. Επίλεξε, λοιπόν, ένα μενού με μερικές εναλλακτικές για να καλύψεις όλους τους καλεσμένους σου και τις προτιμήσεις τους. Το ίδιο ισχύει και για τη τούρτα γάμου αλλά και για τα γλυκά που τυχόν θα έχεις στο candybar.

Δοκιμή τούρτας γάμου και μενού

Διαδικαστικά γάμου

Για να προχωρήσεις σε ένα γάμο χρειάζονται κάποια έγγραφα και διαδικαστικά. Αυτά είναι η αναγγελία γάμου, το παράβολο, τα πιστοποιητικά γέννησης σας, πιστοποιητικά αγαμίας και επικύρωση τους από την Αρχιεπισκοπή. Τέλος όλα αυτά πρέπει να τα προσκομίσεις στην εκκλησία που θα παντρευτείτε.

Νυφική ανθοδέσμη

Μην ξεχάσεις να επιλέξεις την ανάλογη νυφική ανθοδέσμη. Πρέπει να είναι εναρμονισμένη με το νυφικό σου αλλά και με την υπόλοιπη διακόσμηση του γάμου.

Νυφική ανθοδέσμη

Διαμονή καλεσμένων

Αν κάποιοι από τους καλεσμένους μένουν εκτός περιοχής καλό θα ήταν να ασχοληθείς για το μέρος που θα μείνουν τις ημέρες του γάμου σου.

Διαμονή καλεσμένων

4 μήνες πριν το γάμο

Νυφικό μακιγιάζ και χτένισμα

Εφόσον έχεις σκεφτεί πως πάνω κάτω θέλεις να είναι το νυφικό σου αν δεν το έχεις επιλέξει ήδη, επίλεξε το νυφικό μακιγιάζ και το χτένισμα που θα έχεις. Θα χρειαστούν σίγουρα δυο πρόβες προτού επιλέξεις το τελειωτικό.

Νυφικό μακιγιάζ και χτένισμα

Κουστούμι γαμπρού

Μπορεί το νυφικό να τραβάει πάνω του όλη τη προσοχή αλλά ας δώσουμε και την προσοχή που αξίζει στην ένδυση του γαμπρού. Μπορεί να τα βρει λίγο σκούρα ως προς την επιλογή κουστουμιού και να χρειαστεί την βοήθεια σου!

Κουστούμι γαμπρού

Μεταφορά στην εκκλησία και στη δεξίωση

Σειρά στη λίστα έχει η μεταφορά σου στην εκκλησία. Κλείσε εγκαίρως το μέσο που θα σε μεταφέρει και κανόνισε το στολισμό του. Μπορείς πάντα να επιλέξεις μια εναλλακτική ιδέα για μεταφορά της νύφης στην εκκλησία!

Μεταφορά στην εκκλησία και στη δεξίωση

3 μήνες πριν τον γάμο

Διανομή προσκλητήριων

Ήρθε η ώρα να μπείτε στον μαραθώνιο των προσκλητήριων. Κάντε από κοινού ένα ξεσκαρτάρισμα της λίστας των καλεσμένων σας και έπειτα ξεκινήστε να τα γράφετε. Μην αργήσεις να τα στείλεις για να κανονίσουν ανάλογα και οι καλεσμένοι σας το πρόγραμμα τους!

 

Νυφικά παπούτσια

Αφού έχεις βρει το νυφικό, το μακιγιάζ και το χτένισμα πρέπει να επιλέξεις και τα νυφικά παπούτσια που θα φορέσεις. Φρόντισε να είναι αρκετά άνετα για να μη δυσκολευτείς την ημέρα του γάμου!

Νυφικά παπούτσια

Μπομπονιέρες

Αν δε θες να αγοράσεις έτοιμες μπομπονιέρες γάμου, ψάξε και πάρε όλα τα απαραίτητα υλικά για μπομπονιέρες και φτιάξε τις μόνη σου. Υπάρχουν πολλές ιδέες για DIY μπομπονιέρες που θα ενθουσιάσουν και τους πιο απαιτητικούς! Φτιάχνοντας τις μπομπονιέρες μόνη σου μπορείς να έχεις ένα πρωτότυπο αποτέλεσμα με πολύ πιο οικονομικό τρόπο. Αν μάλιστα έχεις και παρέα θα αποδειχθεί ιδιαίτερα διασκεδαστική διαδικασία!

Μπομπονιέρες γάμου

2 μήνες πριν τον γάμο

Αναγγελία γάμου

Επιπλέον, δημοσίευσε την αγγελία του γάμου σας σε μία τοπική εφημερίδα.

Αναγγελία γάμου

Δώρο κουμπάρου

Βρες τι θα άρεσε περισσότερο στον κουμπάρο για δώρο. Για δική σου διευκόλυνσή μπορείς να τον ρωτήσεις και ευθέως τι πραγματικά χρειάζεται.

Δώρο κουμπάρου

Οργάνωση bachelorette

Αυτό το κομμάτι είναι γυναικεία υπόθεση. Συζήτα με τη κουμπάρα και τις φίλες σου τι θα μπορούσατε να κάνετε για bachelorette πάρτυ και τι αξεσουάρ bachelor θέλετε. Συνήθως η οργάνωση του bachelorette ανήκει στις υποχρεώσεις της κουμπάρας, ωστόσο καλό θα ήταν να συζητήσεις μαζί της προτού το οργανώσει, τι θα προτιμούσες για αυτήν την μέρα.

Οργάνωση bachelorette

1 μήνα πριν τον γάμο

Έχοντας μπει στη τελική ευθεία και εφόσον έχουν μοιραστεί τα προσκλητήρια, πρότρεψε τους καλεσμένους σας να σας ενημερώσουν για το αν θα καταφέρουν να παρευρεθούν. Έτσι θα προσαρμόσεις ανάλογα και τον χώρο της δεξίωσης. Επαλήθευσε ότι όλα έχουν οργανωθεί όπως πρέπει, έχεις αποφασίσει νυφικό, μακιγιάζ, χτένισμα και ο γαμπρός έχει κατασταλάξει στο κουστούμι.

2 βδομάδες πριν τον γάμο

Πλέον έμεινε πολύ λίγος καιρός. Παρέλαβε το νυφικό και το κουστούμι του γαμπρού. Τσέκαρε την λίστα της μουσικής, ενημερώσου για το αν όλες οι λεπτομέρειες βαίνουν καλώς και οργάνωσε το bachelorette πάρτυ σου.

δραστηριότητες 2 βδομάδες πριν τον γάμο

1 βδομάδα πριν το γάμο

Έχεις φτιάξει όλες τις λεπτομέρειες και τώρα στη λίστα οργάνωσης γάμου ανήκει η χαλάρωση και η περιποίηση. Κάνε κάποιο spa, μανικιούρ, πεντικιούρ και άλλες τέτοιες δραστηριότητες σχετικές με περιποίηση ομορφιάς. Μην αφήσεις για τελευταία στιγμή κούρεμα και βαφή μαλλιών. Σε περίπτωση που δεν σου αρέσει κάτι, θα πρέπει να υπάρχει ένα μικρό χρονικό περιθώριο για να το φτιάξεις!

δραστηριότητες 1 βδομάδα πριν το γάμο

Μια μέρα πριν το γάμο

Καλό θα ήταν να κάνεις ένα χαλαρωτικό μπάνιο ώστε να ξεκουραστείς. Επίσης, κοιμήσου καλά γιατί σε περιμένει μια όμορφη αλλά εξαντλητική μέρα.

Μια μέρα πριν το γάμο

Η μέρα του γάμου

Φάε μικρά και καλά γεύματα και αφέσου στα χέρια των ειδικών. Γίνε η νύφη που έχεις ονειρευτεί από παιδί και αντάλλαξε όρκους αιώνιας αγάπης με τον άντρα της ζωής σου.

Η μέρα του γάμου

Πάρε βαθιές ανάσες και ζήσε τη κάθε στιγμή, να θυμάσαι πως είναι η μέρα που θα σας συντροφεύει για όλη σας τη ζωή! Και αν κάτι πάει εκτός σχεδίου, μην το αφήσεις να σου χαλάσει αυτή τη μοναδική μέρα! Εξάλλου μια νέα ζωή ξεκινάει, η δική σας!

[print_link]