8 πρωτότυπα Πασχαλινά Έθιμα στην Ελλάδα

Έρχεται, λοιπόν το Πάσχα και όλοι στην ελληνική επικράτεια λίγο πολύ το γιορτάζουμε με ευλάβεια και παραδοσιακό τρόπο. Η χώρα μας φημίζεται για τα ήθη και τα έθιμα που έχει σε τόσο μεγάλες γιορτές. Πέραν όμως από τις πασχαλινές λαμπάδες και το βάψιμο των πασχαλινών αυγών, υπάρχουν πρωτότυπα πασχαλινά έθιμα στην Ελλάδα που δεν μας είναι ίσως τόσο γνωστά αλλά έχουν επιβιώσει στο πέρασμα των χρόνων. Συλλέξαμε μερικά από αυτά και σας παρουσιάζουμε μερικές πληροφορίες για τα έθιμα του Πάσχα στην Ελλάδα!

Κύθνος – Κυριακή του Πάσχα

Ένα από τα πασχαλινά έθιμα που λαμβάνουν χώρα στην Κύθνο την Κυριακή του Πάσχα είναι στην πλατεία του νησιού να βάζουν μια κούνια, στην οποία ανεβαίνουν και κουνιούνται αγόρια και κορίτσια ντυμένα με παραδοσιακές στολές.

Κύθνος – Κυριακή του Πάσχα

Λιβαδειά – Έθιμο του Λάκκου

Στη Λιβαδειά επίσης αναβιώνει το έθιμο του “λάκκου”. Μετά την Ανάσταση και πριν ξημερώσει οι ντόπιοι σκάβουν προσεκτικά το λάκκο όπου θα ανάψει η φωτιά με το Άγιο Φως. Εκεί ψήνονται τα αρνιά τα οποία τα μοιράζουν δωρεάν σε όλους όσους προσέλθουν.

Λιβαδειά – Μετά την Ανάσταση

Καστανούσα Σερρών – Κυριακή του Πάσχα

Ένα από τα πρωτότυπα έθιμα το Πάσχα είναι και οι «αυγομαχίες» που αναβιώνουν στην Καστανούσα Σερρών. Το έθιμο βρίσκει τις ρίζες του στον ελληνικό Πόντο και συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου και τη σύγκρουση του καλού με το κακό. Νικητής αναδεικνύεται αυτός που έχει τα λιγότερα σπασμένα αυγά και το έπαθλο είναι, ως συνήθως, χρηματικό ποσό.

Έθιμα Πάσχα στην Κρήτη – ημέρα της Ανάστασης

Στην Κρήτη κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής όλα τα παιδιά του χωριού μαζεύουν ξύλα και τα αφήνουν στο προαύλιο της εκκλησίας. Την παραμονή της Ανάστασης σχηματίζουν ένα μεγάλο σωρό από τα ξύλα και ένα σκιάχτρο που συμβολίζει τον Ιούδα. Παράλληλα που ο παπάς λέει το Χριστός Ανέστη καίνε τον Ιούδα. Η καμπάνα του χωριού χτυπά και πέφτουν πυροβολισμοί όπως είθισται.

Κρήτη – ημέρα της Ανάστασης

Λεωνίδιο – ημέρα της Ανάστασης

Ένα από τα πιο πρωτότυπα πασχαλινά έθιμα στην Ελλάδα λαμβάνει χώρα στο Λεωνίδιο, το βράδυ της Ανάστασης. Πιο συγκεκριμένα, παιδιά από τις 5 ενορίες της περιοχής, φτιάχνουν αερόστατα με διάφορα χρώματα, τα οποία αφήνουν στον ουρανό μετά την Ανάσταση. Ο συναγωνισμός για τα πιο ωραία αερόστατα είναι μεγάλος, ενώ την ώρα που ο ουρανός γεμίζει με αερόστατα οι ιερείς διαβάζουν το ευαγγέλιο στην τσακωνική διάλεκτο.

Πασχαλινά έθιμα Πάτμος – Μεγάλη Πέμπτη

Ένα από τα έθιμα του Πάσχα στην Ελλάδα είναι και στη Πάτμο όπου την Μ. Πέμπτη γίνεται αναπαράσταση του Μυστικού Δείπνου και του Νιπτήρα στην κεντρική πλατεία του νησιού. Κατά το έθιμο ο Ηγούμενος της Μονής του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου αναπαριστά τον Ιησού Χριστό και ραντίζει συμβολικά τα πόδια των μοναχών που αναπαριστούν τους μαθητές του και εν συνεχεία αρχίζει την πορεία προς τον τόπο της προσευχής, σαν τον Ιησού που κατευθύνθηκε στον κήπο της Γεσθημανής. Πρόκειται για ένα έθιμο που προκαλεί δέος.

Πάτμος – Μεγάλη Πέμπτη

Κέρκυρα – Ανάσταση

Φυσικά δε θα ξεχνούσαμε από τα πασχαλινά έθιμα στην Ελλάδα, το έθιμο της “κανάτας”. Συγκεκριμένα, το έθιμο αυτό, πραγματοποιείται στην Κέρκυρα κάθε Μεγάλο Σάββατο. Οι άνθρωποι πετάνε τεράστια κανάτια γεμάτα με νερό από τα μπαλκόνια τους αμέσως μετά την πρώτη Ανάσταση.

Κέρκυρα – Ανάσταση

Ρουκετοπόλεμος Χίου

Ένα πασχαλινό έθιμο που λαμβάνει χώρα στη Χίο είναι ο ρουκετοπόλεμος. Την ημέρα της Ανάστασης οι δύο ενορίες, του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας της Ερειθιανής, εκτοξεύουν χιλιάδες αυτοσχέδιες ρουκέτες με στόχο το καμπαναριό της αντίπαλης εκκλησίας, δημιουργώντας ένα μοναδικό θέαμα.

ρουκετοπόλεμος

Φυσικά εμείς αναφέραμε μόνο μερικά πασχαλινά έθιμα με λίγα λόγια.  Προσπαθήστε το Πάσχα 2019 να επισκεφτείτε τους τόπους της χώρας μας για να δείτε από κοντά παραδόσεις που δε γνωρίζατε. Είναι σημαντικό να τα αναβιώνουμε κάθε χρόνο για να διατηρούμε την παράδοσή μας.

[print_link]