Θρησκευτικός ή πολιτικός γάμος; Ιδού η απορία

Θρησκευτικός ή Πολιτικός Γάμος; Ιδού η απορία

Η πρόταση γάμου έγινε και εσύ είπες το μεγάλο «Ναι». Το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει σε δεύτερο χρόνο είναι “θρησκευτικός ή πολιτικός γάμος”; Ψάχνεις τις διαφορές πολιτικού και θρησκευτικού γάμου με το σόι να σου ασκεί μεγάλη ή μικρή πίεση για το τι να επιλέξεις. Είμαστε εδώ για να σου διαλευκάνουμε το τοπίο και να σε βοηθήσουμε να διαλέξεις αυτό που πραγματικά θέλεις για μια τόσο σημαντική μέρα όπως είναι ο γάμος σου.

Θρησκευτικός γάμος

Τελικά “θρησκευτικός ή πολιτικός γάμος” είναι αυτό που σου ταιριάζει; Ο θρησκευτικός γάμος θα μπορούσε να πει κανείς πως ανήκει στην ελληνική κουλτούρα, τα ήθη και τα έθιμα μας. Γιαγιάδες, προγιαγιάδες και θείες γαλουχήθηκαν να ακολουθήσουν αυτό το δρόμο και να ανέβουν τα σκαλιά της εκκλησίας. Η τέλεση του μυστηρίου ενόψει θεού και ανθρώπων θεωρείται ευλογία για το νεόνυμφο ζευγάρι.  Πολλές, μάλιστα, νύφες έχουν φανταστεί την γαμήλια τελετή όπου σε ένα ρομαντικό σκηνικό χορεύουν τον χορό του Ησαΐα υπό ένα συγκινησιακό αίσθημα χαράς.

Θρησκευτικός γάμος

Κόστος θρησκευτικού γάμου

Σε αυτό το ρομαντικό πλαίσιο του θρησκευτικού γάμου υπάρχουν και τα απαραίτητα διαδικαστικά που πρέπει να κάνεις. Αρχικά θα θέλαμε να διευκρινίσουμε πως πρόκειται για φήμες ότι το κόστος του θρησκευτικού γάμου είναι υψηλό εξαρχής. Αυτό εξαρτάται από σένα και το budget σου αφού υπάρχουν πάρα πολλές ιδέες για οικονομικό γάμο που θα μοιάζει σαν παραμυθένιος.

Κόστος θρησκευτικού γάμου

Δικαιολογητικά θρησκευτικού γάμου: Τι θα χρειαστείς

Όσον αφορά τη γραφειοκρατία που περιβάλλει το θρησκευτικό γάμο θα πρέπει να κάνεις τις εξής διαδικασίες, αφού ενημερωθείς φυσικά και από τις αρμόδιες αρχές. Θα χρειαστείς, αρχικά, ένα πιστοποιητικό αγαμίας. Για την έκδοση του θα χρειαστούν δύο ενήλικες μάρτυρες, με τις ταυτότητές τους. Έπειτα θα χρειαστεί η προαναγγελία γάμου σε κάποια ημερήσια εφημερίδα εντός 15 ημερών μέχρι την τέλεση του γάμου. Στο κείμενο θα αναγράφονται τα εξής στοιχεία: ονοματεπώνυμο, όνομα πατρός και μητρός, το γένος, τόπος γέννησης και κατοικίας, καθώς και ο τόπος τέλεσης του γάμου. Αφού δημοσιευθεί, θα σου ζητηθεί αντίγραφο από την εκκλησία που θα παντρευτείς καθώς και ένα παράβολο χαρτόσημου. Ο κληρικός θα ασχοληθεί με την έκδοση των αδειών. Έπειτα, θα πας στην Αρχιεπισκοπή όπου θα πληρώσεις ένα μικρό παράβολο και θα παραλάβεις την άδεια αυθημερόν. Μετά το γάμο, και εντός 40 ημερών, θα πρέπει να κάνεις την απαραίτητη δήλωση στο ληξιαρχείο της περιοχής σου.

Δικαιολογητικά θρησκευτικού γάμου Τι θα χρειαστείς

Πολιτικός γάμος

Το δεύτερο σκέλος στο ερώτημα “θρησκευτικός ή πολιτικός γάμος” έχει κατακτήσει πολύ έδαφος τα τελευταία χρόνια στην ελληνική πραγματικότητα. Ο πολιτικός γάμος δεν αλλοιώνει την παράδοση αφού μπορεί να είναι εξίσου παραδοσιακός και ρομαντικός υπό ένα πλαίσιο απλότητας. Σε περίπτωση εγκυμοσύνης πολλοί είναι εκείνοι που κάνουν έναν πολιτικό γάμο και σε δεύτερο χρόνο κάνουν θρησκευτικό γάμο και βάπτιση μαζί. Μπορεί επίσης να είναι γάμος με υψηλό budget ανάλογα με το τύπου γάμου που έχεις ονειρευτεί. Επίσης ένα θετικό που διαθέτει ο πολιτικός γάμος είναι ότι μπορεί να διεξαχθεί όπου έχεις φανταστεί με ένα επιπλέον κόστους για τη παροχή του χώρου. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει σε ένα θρησκευτικό γάμο αφού πρέπει να βρίσκεσαι σε κάποιον ναό.

Πολιτικός γάμος

Δικαιολογητικά για πολιτικό γάμο

Αν αναρωτιέσαι “τι πρέπει να ξέρω για τον πολιτικό γάμο“, θα πρέπει να ασχοληθείς με τις ανάλογες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Τα δικαιολογητικά που θα χρειαστείς είναι μια απλή φωτοτυπία της ταυτότητας ή του διαβατηρίου. Επίσης θα χρειαστείς ένα αντίγραφο ή απόσπασμα ληξιαρχικής πράξης γέννησης από το Ληξιαρχείο του τόπου γέννησης. Η προαναγγελία γάμου σε κάποια ημερήσια εφημερίδα είναι απαραίτητη. Αφού δημοσιευθεί, το δημαρχείο θα σου ζητήσει ολόκληρη την εφημερίδα. Επιπλέον, θα χρειαστείς ένα παράβολο χαρτόσημου καθώς και ένα οποιοδήποτε αποδεικτικό όπου θα φαίνεται η κατοικία του ζεύγους. Για να λύσεις ερωτήματα όπως “πόσοι πολιτικοί γάμοι επιτρέπονται στην Ελλάδα, τι χαρτιά χρειάζονται για ειδικές περιπτώσεις και αν γίνεται οι μάρτυρες σε πολιτικό γάμο να είναι συγγενείς”, καλό θα ήταν να απευθυνθείς στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Δικαιολογητικά για πολιτικό γάμο

DIY Γάμοι πολιτικοί και θρησκευτικοί

Ό,τι γάμο και να επιλέξεις εμείς από την πλευρά μας θα σου συνιστούσαμε να φτιάξεις μόνη σου ένα χειροποίητο γάμο διαλεγοντας μοναδικές και πρωτότυπες ιδέες για DIY στολισμό, μπομπονιέρες κ.α. Όχι μόνο θα απολαύσεις την κάθε στιγμή αφού θα τα φτιάξεις όλα με τα χεράκια σου αλλά δε θα ξοδέψεις και μια περιουσία. Συν τοις άλλοις μπορείς να φτιάξεις κάποια πράγματα μόνη σου και να επενδύσεις το επιπλέον χρηματικό ποσό στην τοποθεσία τόσο του γάμου όσο και της δεξίωσης γάμου. Εξασφάλισε όμορφες εμπειρίες για σένα και τους καλεσμένους κάνοντας την ημέρα του γάμου σου ξεχωριστή. Εναλλακτικά, μπορείς να οργανώσεις έναν απλό αλλά συνάμα «ζεστό» πολιτικό γάμο. Έπειτα να έλθει και ο φαντασμαγορικός θρησκευτικός γάμος μετά από πολιτικό, δίνοντας σου την ευκαιρία να οργανωθείς καλύτερα και να καλύψεις και τις επιθυμίες των υπόλοιπων μελών της οικογένειας.

DIY Γάμοι πολιτικοί και θρησκευτικοί

Όπως τελικά και αν είναι ο γάμος σου, σημαντικότερο από όλα είναι η αγάπη σας. Είναι το απαραίτητο συστατικό για μια κοινή πορεία. Οργάνωσε και ζήσε το γάμο σου έτσι ακριβώς όπως τον έχεις ονειρευτεί δίνοντας σημασία από τα προσκλητήρια μέχρι και τις μπομπονιέρες γάμου. Γιατί, μην ξεχνάς, είναι η δική σου ξεχωριστή στιγμή.

[print_link]