Τι Πρέπει να Ξέρω για τον Πολιτικό Γάμο συμβουλες

Τι Πρέπει να Ξέρω για τον Πολιτικό Γάμο;

Ο πολιτικός γάμος είναι στα άμεσα σχέδια σου και είσαι έτοιμη να ξεκινήσεις τις διαδικασίες για τον δικό σου ανεπανάληπτο DIY γάμο; Πριν αρχίσεις θα θέλαμε να πούμε όλες εκείνες τις μικρές ή μεγάλες λεπτομέρειες που ίσως να μη ξέρεις για έναν πολιτικό γάμο. Από την τελετή μέχρι και το τραπέζι μετά από πολιτικό γάμο είμαστε εδώ για να σου τα πούμε όλα. Τι “πρέπει να ξέρω για τον πολιτικό γάμο” λοιπόν;

Χρειάζονται βέρες στον πολιτικό γάμο;

Αναρωτιέσαι “τι πρέπει να ξέρω για τον πολιτικό γάμο”; Ένα από τα πρώτα πράγματα που ίσως δεν γνώριζες είναι ότι σε έναν πολιτικό γάμο δεν είναι απαραίτητες ούτε οι βέρες αλλά ούτε και τα στέφανα γάμου. Είναι καθαρά στη δική σου επιλογή αν θα τα εντάξεις και αυτά στην όλη διαδικασία. Πάντως εμείς θα σε συμβουλεύαμε να επενδύσεις σε αυτά κάνοντας τη διαδικασία ακόμη πιο προσωπική και συναισθηματική.

Χρειάζονται βέρες στον πολιτικό γάμο;

Μπομπονιέρες πολιτικού γάμου

Στην ίδια λογική ανήκουν και οι μπομπονιέρες πολιτικού γάμου. Μπορείς να φτιάξεις χειροποίητες μπομπονιέρες γάμου και να τις δώσεις μόνο στους παρευρισκόμενους. Πόσο μάλλον αν έχεις επιλέξει και ένα micro wedding. Εναλλακτικά, μπορείς να φτιάξεις μπομπονιέρες αναμνηστικά όπου θα στείλεις και σε όσους δεν κατάφεραν να παρευρεθούν. Φυσικά, υπάρχει πάντα και η απλή λύση του να μην φτιάξεις καν μπομπονιέρες ειδικά αν είστε εσείς και οι μάρτυρες. Μπορείς μάλιστα, εφόσον κάνεις και θρησκευτικό γάμο αργότερα, να φτιάξεις φαντασμαγορικές DIY μπομπονιέρες γάμου τότε.

Μπομπονιέρες πολιτικού γάμου - Τι πρέπει να ξέρω για τον πολιτικό γάμο

Τελετή πολιτικού γάμου

Ο πολιτικός γάμος και η τελετή του είναι μια αρκετά σύντομη διαδικασία. Μόλις 10 λεπτά αρκούν για να γίνεις και επίσημα ζευγάρι με το άλλο σου μισό. Πολύ πιο σύντομα, από ότι σε ένα θρησκευτικό γάμο, θα μπορείς να ζήσεις τη ζωή σου με τον αγαπημένο σου. Πιο γρήγορα, λοιπόν, το «Ναι», πιο γρήγορη η έναρξη του κοινού βίου.

Τελετή πολιτικού γάμου - Τι πρέπει να ξέρω για τον πολιτικό γάμο

Τοποθεσία πολιτικού γάμου

Όπως ήδη γνωρίζεις οι πολιτικοί γάμοι γίνονται στο δημαρχείο. Αυτό που ίσως δεν γνώριζες είναι πως μπορείς να κάνεις το γάμο σου όπου έχεις ονειρευτεί. Αρκεί βέβαια ο δήμαρχός να συμφωνήσει να σας ακολουθήσει. Διαφορετικά μπορείς να ψάξεις τα ωραιότερα δημαρχεία για γάμο ή και εναλλακτικούς χώρους δεξιώσεων ώστε να αποφασίσεις εσύ που θα ήθελες να γίνει ο γάμος των ονείρων σου.

Τοποθεσία πολιτικού γάμου - Τι πρέπει να ξέρω για τον πολιτικό γάμο

Πάρτυ πολιτικού γάμου

Κάτι άλλο που ίσως δεν γνώριζες είναι πως οι πολιτικοί γάμοι γίνονται συνήθως πρωί και μεσημέρι. Τι κάνω μετά τον πολιτικό γάμο λοιπόν; Το πάρτυ γάμου σου πιθανότατα ίσως χρειαστεί να αλλάξει ώρα. Μια ανερχόμενη τάση στα trends γάμου 2021 είναι ο brunch wedding. Δώσε μια σικάτη νότα στο γάμο σου επιλέγοντας ένα λουκούλλειο brunch πάρτυ υπό το φως του ήλιου. Θα δώσεις φυσική φρεσκάδα και φυσικά μοντέρνο χαρακτήρα στον DIY γάμο σου.

Πάρτυ πολιτικού γάμου

Δικαιολογητικά πολιτικού γάμου

Σειρά έχουν τα δικαιολογητικά για πολιτικό γάμο. Αυτά που θα χρειαστείς είναι μια απλή φωτοτυπία της ταυτότητας ή του διαβατηρίου. Επίσης θα χρειαστείς ένα αντίγραφο ή απόσπασμα ληξιαρχικής πράξης γέννησης από το Ληξιαρχείο του τόπου γέννησης. Έπειτα κάνε την προαναγγελία γάμου σε κάποια ημερήσια εφημερίδα. Αφού δημοσιευθεί το δημαρχείο θα σου ζητήσει ολόκληρη την εφημερίδα. Επιπλέον θα χρειαστείς ένα παράβολο χαρτόσημου καθώς και ένα οποιοδήποτε αποδεικτικό όπου θα φαίνεται η κατοικία του ζεύγους. Πόσοι πολιτικοί γάμοι επιτρέπονται στην Ελλάδα, τι χαρτιά χρειάζονται για ειδικές περιπτώσεις  και αν γίνεται οι μάρτυρες σε πολιτικό γάμο να είναι συγγενείς καλό θα ήταν να απευθυνθείς στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Δικαιολογητικά πολιτικού γάμου - Τι πρέπει να ξέρω για τον πολιτικό γάμο

Διαδικασίες μετά τον γάμο

Κάτι άλλο που πρέπει να ξέρεις είναι τι πρέπει να κάνεις μετά τον γάμο. Αφού πεις το μεγάλο «Yes I do» θα πρέπει εντός 40 ημερών να πας να το δηλώσεις στο Ληξιαρχείο. Μην ξεχαστείς γιατί διαφορετικά θα πρέπει να πληρώσεις το αντίστοιχο πρόστιμο.

Διαδικασίες μετά τον γάμο

Κόστος πολιτικού γάμου

Αυτό ίσως να το γνωρίζεις ήδη και μάλιστα η ζυγαριά τείνει προς τον πολιτικό σε όποια νυφούλα αντιμετωπίζει το δίλλημα θρησκευτικός ή πολιτικός γάμος. Δεν είναι άλλο από το κόστος του πολιτικού γάμου. Τι εννοούμε; Όλα τα δικαιολογητικά κυμαίνονται περίπου στα 50 ευρώ. Βέβαια πολλοί δήμοι χρεώνουν επιπλέον τέλη για την τέλεση του γάμου. Για αυτό καλό θα ήταν να ενημερωθείς εγκαίρως από το αρμόδιο τμήμα. Από εκεί και πέρα ο στολισμός γάμου, το νυφικό, τα υλικά για μπομπονιέρες γάμου και το candybar γάμου είναι καθαρά δική σου επιλογή.

Κόστος πολιτικού γάμου

Παιδί μετά τον γάμο

Τέλος, μπορεί να είπες το μεγάλο «Ναι» αλλά η κλασική δυάδα γάμος-παιδιά δεν είναι για σένα τουλάχιστον για την ώρα. Ωστόσο όταν θα συμπληρώνεις όλα τα δικαιολογητικά υποχρεούσαι να δηλώσεις πριν από τον γάμο το επώνυμο των παιδιών σου, για όταν αυτά γεννηθούν.

Παιδί μετά τον γάμο

Αυτές ήταν μερικές πληροφορίες για τον πολιτικό γάμο. Κάποιες μπορεί να τις ήξερες και κάποιες μπορεί να τις διάβασες πρώτη φορά. Τώρα είσαι έτοιμη να ξεκινήσεις να οργανώνεις τον γάμο των ονείρων σου. Από εμάς Βίον Ανθόσπαρτον!

[print_link]