Έθιμα Αρραβώνα Όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Έθιμα Αρραβώνα: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Η πρόταση γάμου ήρθε με ένα πανέμορφο δαχτυλίδι και ήρθε η ώρα να ετοιμάσεις τον αρραβώνα σου. Πριν μάθεις, όμως πώς να οργανώσω τον αρραβώνα καλό θα ήταν να μάθεις ποια έθιμα αρραβώνα έχουμε στη χώρα μας. Πρόκειται για μια εθιμοτυπική διαδικασία που συναντάται στα βάθη της ελληνικής κουλτούρας. Αν, λοιπόν, σου αρέσουν λίγο πολύ οι παραδόσεις είσαι στο σωστό μέρος. Και αυτό γιατί εδώ θα μάθεις ποια αρραβώνας διαδικασία ακολουθείτο από τα παλιά χρόνια μέχρι σήμερα.

Ονομασία αρραβώνα

Τι σημαίνει η λέξη αυτή και από που προέρχεται; Η λέξη αρραβώνας προέρχεται από το εβραϊκό erabon, που σημαίνει «εγγύηση, ενέχυρο» και ήρθε στην ελληνική κοινωνία από τις εμπορικές συναλλαγές των Ελλήνων με τους Φοίνικες. Μόνο από αυτό, καταλαβαίνει κανείς πως διαμορφώθηκαν τα έθιμα του αρραβώνα στις παλαιότερες εποχές.

Ιστορία του αρραβώνα

Στα έθιμα αρραβώνα ή αλλιώς λογοδοσία υπάρχει μια μακράν ιστορία που αξίζει κανείς να μάθει. Η λογοδοσία ζευγαριού και τα έθιμα προέβλεπαν την πνευματική γνωριμία του ζευγαριού. Τα παλιά χρόνια η νύφη δεν γνώριζε τον γαμπρό και πολλές φορές η επιλογή τους γινόταν από κάποιον αρμόδιο πρόξενο ή προξενήτρα με την μορφή συνοικεσίου. Επομένως ο αρραβώνας γινόταν για να ζητήσει ο γαμπρός το χέρι της νύφης και να κανονιστούν η προίκα, πόσα κτήματα ή χρήματα θα έδινε η οικογένεια της νύφης στον γαμπρό και οι λεπτομέρειες του γάμου από τα συμπεθερικά. Όλα αυτά μάλιστα εν μέσω γλεντιού και γιορτής με συγγενείς και φίλους.

Ιστορία του αρραβώνα

Διαδικασία αρραβώνα παλαιότερα

Τα έθιμα αρραβώνα εκείνη την εποχή ήταν πολύ απλά. Στις πιο υψηλές οικονομικές τάξεις ο παππάς ερχόταν στο σπίτι που γινόταν ο αρραβώνας – της νύφης δηλαδή – και αφού σταύρωνε τα δακτυλίδια με κόκκινη κορδέλα σε άσπρο μαντίλι, μπροστά στην εικόνα της Παναγίας, τα ευλογούσε. Στις κατώτερες κοινωνικές τάξεις πολλές φορές η εκκλησία δάνειζε τα δακτυλίδια για την ώρα του μυστηρίου τα οποία επιστρέφονταν μετά. Αφού γινόταν ο αρραβώνας, η νύφη κερνούσε με ποτό και γλυκά τους καλεσμένους. Ενώ έδινε και στην πεθερά της το εργόχειρο που έφτιαξε. Αν, μάλιστα, για κάποιο λόγο χαλούσε ο αρραβώνας, το εργόχειρο επιστρεφόταν πίσω στη νύφη. Η πεθερά από την άλλη έντυνε τη νύφη και τη στόλιζε με κοσμήματα. Συνήθως την προίκιζε με φουστάνι, παπούτσια, κάλτσες. Την ημέρα του γάμου όλα αυτά τα δώρα της πεθεράς η νύφη θα τα έστηνε στην προίκα της.

Διαδικασία αρραβώνα παλαιότερα

Αρραβώνας από έρωτα

Μπορεί τα παλιά χρόνια οι γονείς να κανόνιζαν τους γάμους των παιδιών αλλά δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχαν αρραβώνες και γάμοι από έρωτα. Σε αυτή την περίπτωση, ο γαμπρός δεν είχε το δικαίωμα να ζητήσει προίκα. Συνήθως δεχόταν ό,τι του έδινε ο πατέρας της νύφης, χωρίς να μπορεί να φέρει αντίρρηση.

Αρραβώνας από έρωτα

Κατάργηση αρραβώνα από την εκκλησία

Ωστόσο, ο αρραβώνας σαν εκκλησιαστική τελετή καταργήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 1999 από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας αφού είναι κατά των προγαμιαίων σχέσεων. Αρραβώνας βέβαια πραγματοποιείται κατά το μυστήριο του γάμου. Ο παπάς πρώτα αρραβωνιάζει και έπειτα παντρεύει το ζευγάρι.

Ο αρραβώνας σήμερα

Όμως τι κάνουμε στον αρραβώνα σήμερα; Η αλήθεια είναι ότι ολοένα και λιγότεροι ακολουθούν το έθιμο του αρραβώνα και πηγαίνουν κατευθείαν στην οργάνωση του γάμου. Η διαδικασία του αρραβώνα σήμερα δεν έχει μεταβληθεί πολύ αν εξαιρέσουμε την προίκα και τα προικοσύμφωνα που πλέον έχουν καταργηθεί. Μετά την πρόταση γάμου γίνεται ένα γλέντι, ένα πάρτυ αρραβώνα για να γνωριστούν οι δύο οικογένειες και να επισημοποιηθεί η σχέση του ζευγαριού.

Ο αρραβώνας σήμερα

Που γίνεται ο αρραβώνας

Ποιος πληρώνει τον αρραβώνα και που πραγματοποιείται; Όπως είθισται ο αρραβώνας γίνεται στο σπίτι της νύφης ενώ όλα τα πληρώνουν οι γονείς της. Αν πάλι θέλεις να κάνεις έναν ανοιχτό αρραβώνα μπορείς να επιλέξεις κάποιον χώρο για δεξίωση γάμου και αρραβώνα.

Που γίνεται ο αρραβώνας

Τραπέζι αρραβώνα

Ίσως το επίκεντρο ενός αρραβώνα είναι το τραπέζι του αρραβώνα όπου εκεί θα τοποθετηθούν οι βέρες και θα μαγνητίσουν τα βλέμματα. Συνήθως στρώνονται λευκά υφάσματα και επάνω τοποθετούνται όμορφοι δίσκοι με κουφέτα και ένα εικόνισμα. Όταν φτάσει ο γαμπρός, θα ακουμπήσει στο δίσκο το κουτάκι με τις βέρες όπως λέει η παράδοση. Ο κουμπάρος είναι αυτός που θα περάσει τις βέρες στον αριστερό παράμεσο στα δύο μέλη του ζεύγους.  Οι βέρες θα παραμείνουν εκεί μέχρι την ημέρα του γάμου. Ο στολισμός για βέρες αρραβώνα στο τραπέζι μπορεί να ολοκληρωθεί με το να τοποθετήσεις επιπλέον βάζα με λουλούδια και τις μπομπονιέρες αρραβώνα σου.

Τραπέζι αρραβώνα

Δώρο αρραβώνα από πεθερά

Στα έθιμα αρραβώνα που συνεχίζονται μέχρι σήμερα είθισται η πεθερά να δίνει ένα δώρο στην νύφη. Αυτά τα δώρα είναι κοσμήματα από χρυσό ή κοσμήματα κειμήλια που δίνονται από γενιά σε γενιά. Προαιρετικά μπορούν να τοποθετηθεί και αυτό στο τραπέζι του αρραβώνα.

Δώρο αρραβώνα από πεθερά

Μπομπονιέρες αρραβώνα

Άλλο ένα έθιμο που διατηρείται σε έναν αρραβώνα είναι οι μπομπονιέρες αρραβώνα. Φτιάξε με τα χεράκια σου χειροποίητες μπομπονιέρες ανάλογα με το στυλ σου. Αν μάλιστα έχετε οριστικοποιήσει και την ημερομηνία γάμου πρόσφερε στους καλεσμένους σου μπομπονιέρες προσκλητήρια. Οι επιλογές για DIY μπομπονιέρες αρραβώνα είναι απεριόριστες για αυτό εξαρτάται από τον προϋπολογισμό σου και το θέμα που θέλεις να έχουν.

Μπομπονιέρες αρραβώνα

Σκέφτεσαι «Αρραβωνιάζομαι τι πρέπει να κάνω;». Πρόκειται από τις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής σου για αυτό χαλάρωσε και απόλαυσε την κάθε στιγμή. Πρόκειται για την αφετηρία ενός πανέμορφου ταξιδιού με συνοδοιπόρο το άλλο σου μισό. Ο αρραβώνας είναι ο προθάλαμος για έναν μοναδικό γάμο, τον δικό σου.

[print_link]